Ramazan Ayında Böbrek Taşı Olan Hastalara Öneriler Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2018

Doç.Dr.Ömer Faruk BOZKURT.JPG

Oruç ve Böbrek Taşı

Böbrek taşları; tarihçesi yaklaşık 7000 yıl öncesine dayanan, tüm dünyada old
ukça fazla hastayı etkileyen önemli bir sağlık problemidir.  Ülkemizde her 100 kişiden 15’i hayatı boyunca en az bir defa böbrek taşı sebebi ile sağlık problemleri yaşamaktadır. Hastalık 20-40 yaşları arasında ve erkeklerde daha sık görülmekle beraber çocuk ve yaşlı hastaları da etkileyebilmektedir. Böbrek taşı oluşumunu kolaylaştıran çeşitli faktörler mevcuttur. Bu faktörler temel olarak ailede böbrek taşı öyküsü, coğrafi yapılar, hava ve iklim koşulları, sıvı tüketimi, beslenme alışkanlıkları, meslek ve yaşam tarzı olarak sıralanabilir.

İçinde bulunduğumuz yıllarda Ramazan ayının uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelmesi; böbrek taşı oluşumuna yatkınlığı olan hastalarda, sıvı tüketiminin ihmal edilmesi halinde taş oluşma ihtimalini arttırmaktadır. Özellikle açık havada ve güneş altında çalışan insanlarda terleme yoluyla sıvı kaybı da sorun oluşturabilmektedir.  Böbrek taşı olan hastalar bu sebeple oruç tutmalarında bir sakınca olup olmadığını öğrenmek için mutlak surette doktorları ile irtibat kurmalıdır. Bu karar hasta bazında, klinik bulgular ve muayene neticesinde hekim ve hasta ile ortak olarak alınmalıdır. Daha önce böbrek taşı öyküsü olan veya taş hastalığına yatkınlığı olduğunu düşünen insanlar Ramazan ayı boyunca aşağıda belirtilen önerilere uymalı ve rutin kontrollerini aksatmamalıdırlar.

Böbrek Taşı Öyküsü Olan Hastaların Ramazan Ayında Dikkat Etmesi Gereken Hususlar ve Öneriler;

  • Oruç tutanlar iftar ve sahur arasında ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde sıvı tüketmelidir. Günlük ortalama 1,5-2 litre idrar çıkaracak miktarda sıvı alımı önerilir.

  • Taş oluşumunu engellediği bilinen limonata, portakal suyu gibi taze meyve sularının tüketimine özen gösterilmeli, aşırı miktarda çay, kahve ve kola tüketiminden kaçınılmalıdır.

  • İdrara fazla miktarda kalsiyum geçişini arttırıp taş oluşumuna katkı sağladığı için tuz kullanımı kısıtlanmalıdır. Yüksek tuz içeriği nedeni ile ev yapımı salçalar, konserve, salamura, turşu, sucuk, sosis gibi gıdalar kısıtlanmalıdır.

  •  Yüksek oranda hayvansal protein ve karbonhidrat içeren yemeklerden kaçınılmalı, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.

  • Taş oluşumuna zemin hazırlayan oksalat yönünden zengin ıspanak, pazı, pancar, bamya, mısır, taze fasulye, incir, kırmızı erik, çilek, ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, susam, çikolata, kakao, hardal, soya gibi gıdaların tüketimi sınırlanmalıdır.

  • Mümkün olduğunca hareketli olmaya dikkat edilmeli, iftardan 2 saat sonra hafif egzersizler planlanmalıdır.

  • Ramazan ayı öncesinde böbrek sağlığı açısından rutin sağlık kontrolleri yapılmalı, Ramazan ayı içinde ani böbrek ağrısı, kasık ağrısı, idrar çıkışının çok azalması, kanlı ya da ağrılı idrar yapma gibi şikayetler görülmesi durumunda en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.




Doç. Dr. Ömer Faruk BOZKURT
Klinik İdari ve Eğitim Sorumlusu



Paylaş